Hergebruik van Plastic
Onze natuur en oceanen zijn vervuild door tientallen jaren van plastic dumpen. Overal ter wereld zien we vandaag de dag veel mooie initiatieven om plastic afval in te zamelen. Het is één ding om het ongewenste plastic dat overal verspreid ligt te verwijderen; maar wat als het een nieuw leven zou kunnen krijgen als een waardevol product?
Dit waren de belangrijkste redenen voor onze Groep eigenaar en CEO, Niels Aage Kjær, om gerecycleerde materialen te gaan gebruiken in de productie van AVK.
Koninklijke inspiratie om plastic te hergebruiken
Niels Aage Kjær is al jaren actief lid van de Deense afdeling van het Wereld Natuur Fonds, een afdeling die is gestart in 1972 en tot aan zijn dood geregisseerd door wijlen Deense Prins Henrik. Meneer Kjær en de Prins konden het goed met elkaar vinden, en ze reisden vaak samen. “We zijn samen op veel verschillende plekken geweest en hebben gezien hoe plastic weggegooid werd in de natuur. Eens zei Prins Henrik tegen mij; We moeten iets doen aan al dat plastic. Hier zou je als fabrikant echt een oplossing voor moeten kunnen bedenken ... ”
En zo begon Niels Aage Kjær. AVK is inmiddels de op 2 na grootste consument van gerecycled plastic in Denemarken. AVK produceert en verkoopt plastic producten voor meer dan 26 miljoen euro per jaar. Om deze reden is de heer Kjær goed op de hoogte van de details van plastic recycling en als hij kijkt naar de huidige inspanningen op dit gebied, is hij niet echt onder de indruk.
Gemiste kansen
Bij juist gebruik is plastic milieuvriendelijk. De jaarlijkse productie van AVK op het gebied van kunststof pallets en straatpotten bevat ongeveer 19.000 ton aan gerecyclede kunststoffen op onze productielocaties in Denemarken en Nederland - AVK Plast en AVK Plastics. Het plastic wordt meestal gekocht in Zweden en Nederland, omdat deze landen veel efficiënter zijn in recyclinginspanningen. Het gerecyclede plastic bestaat onder meer uit gemalen frisdrankdoppen en snijafval van gebruikte airbags. Door de verkoop van nieuwe kwaliteitsproducten wordt de levensduur van dit “oude” plastic met ongeveer 50 jaar verlengd.
In Denemarken wordt jaarlijks meer dan 400.000 ton plastic afval weggegooid. Volgens de heer Kjær is het sorteer- en recyclingproces verre van optimaal. De helft van de hoeveelheid wordt verbrand en gebruikt voor verwarming, waarbij enorme hoeveelheden kooldioxide in de atmosfeer terechtkomen. Het overige wordt grofweg gesorteerd, waarvan meer dan de helft het land uit wordt verscheept. Een deel gaat verloren in de natuur, waardoor er slechts ongeveer 50.000 ton overblijft voor recycling.
Het is heel eenvoudig om de overheid en de lokale recyclingcentra als schuldige aan te wijzen, maar dat is niet reëel. Op basis van eigen ervaring benadrukt de heer Kjær dat het recyclen van materialen gunstig is voor een onderneming en momenteel worden grote kansen gemist.
Water een schaarse hulpbron
AVK levert producten en oplossingen voor zowel watervoorziening als afvalwaterbehandeling; sectoren die de komende jaren voor enkele van de grootste uitdagingen ter wereld staan en vooral de droogte zal het beheer van schaarse watervoorraden steeds meer onder druk zetten.
In 2030 zal de helft van de wereldbevolking geen toegang hebben tot schoon water op basis van de prognose van de VN. Talloze watervoorzieningsnetwerken zijn in zo'n slechte staat dat ongeveer 40 procent van al het gedistribueerde water wereldwijd gewoon verloren gaat tijdens transport.
“Bij AVK maken we producten voor een veilige en voldoende watervoorziening. Gedurende mijn carrière heb ik altijd twee passies gehad; kwaliteit van drinkwater en plastic recycling. Op zijn zachtst gezegd vind ik het een vreselijke verspilling om drinkwater in plastic flessen op te slaan en te verkopen. In Denemarken wordt jaarlijks voor meer dan € 330.000 aan water in flessen verkocht, waardoor er weinig initiatief is voor brouwerijen om te zoeken naar duurzamere manieren om te bevoorraden. Bij AVK schenken we nooit water in flessen ”, benadrukt de heer Kjær.