Aanbevelingen regelafsluiters waterverlies

10 manieren om waterverlies te verminderen

Een stapsgewijze handleiding om waterverlies en non-revenue water in het distributiesysteem te verminderen

Non-revenue water (NRW) is water dat is geproduceerd en gezuiverd en vervolgens ergens in het leidingnetwerk verloren gaat en nooit zijn eindbestemming bereikt. Dit betekent dat het water niet wordt gebruikt en betaald. Dit is een wereldwijd probleem en het NRW niveau kan variëren van ongeveer 5% tot wel 80%. Maar waarom gaat er water verloren en wat zijn de mogelijkheden om het waterverlies te verminderen?

10 stappen..........om lekkages te voorkomen in watersystemen

1. Streef naar een efficiënt lekkageherstel

Een van de belangrijkste oorzaken van waterverlies zijn lekkende leidingen en apparatuur door barsten of breuken. Het is behoorlijk lastig om een lekkage in een distributienetwerk te lokaliseren, en het kan dagen, weken of zelfs jaren duren voordat een lekkage wordt opgemerkt. Daarom zijn preventieve werkzaamheden en efficiënt lekkagebeheer essentieel.

2. Verdeel het distributienetwerk in secties

Wanneer u waterverliezen in het complete distributienetwerk als geheel  wilt oplossen, gaat u reactief en passief te werk, waarbij werkzaamheden pas worden opgestart wanneer waterverlies werkelijk zichtbaar wordt of als er een melding komt.

Een efficiënte manier om overzicht te krijgen van wat er zich onder de grond afspeelt, is het opsplitsen van het distributienetwerk in secties, ook wel District Metering Area's (DMA's) genoemd. Het waterverlies kan dan voor elke sectie worden berekend en operators kunnen hun inspanningen beter plannen en prioriteren.

3. Snelle beoordeling en reparatie

Operators kunnen efficiënter handelen als het netwerk is opgesplitst in DMA's. Door direct in actie te komen kunnen vitale hulpbronnen worden beschermd en is er minder overlast voor de klanten, die afhankelijk zijn van een continue watervoorziening.

Door te investeren in een lekkage detectie systeem, zal het in de meeste waterdistributiesystemen mogelijk zijn om het totaal aan lekkages met minstens 40-50% te verminderen.

4. Monitor netwerkactiviteiten

Lekkages kunnen eenvoudig worden opgespoord met behulp van sensoren, die bijvoorbeeld geïntegreerd zijn in straatpotten, zodat operators precies kunnen ingrijpen wanneer en waar dat nodig is. Met behulp van de DMA- techniek is het tevens mogelijk om de waterdruk in de verschillende delen van het leidingnet te meten en te beheren.

5. Drukbeheer

Drukbeheer wordt beschouwd als de meest doeltreffende en kosteneffectieve oplossing voor lekkagemanagement. Hoe hoger de druk in het distributienetwerk, hoe meer water verloren gaat door breuken of lekkages in het netwerk. Bovendien treden de meeste leidingbreuken op als gevolg van aanhoudende drukschommelingen waardoor leidingen voortdurend uitzetten en krimpen, wat resulteert in stress breuken.

Regelafsluiters beheren de druk, het debiet of het niveau, ongeacht veranderingen in het distributienetwerk. Regelafsluiters zijn belangrijk voor drukbeheer, omdat ze helpen bij het verminderen van waterverliezen en tegelijkertijd handhaven ze de beste omstandigheden voor de netwerkapparatuur.

Drukbeheer is ook een efficiënte manier om energieverbruik te verminderen. De druk kan op het kritieke punt ingesteld worden voor een strategische verbruiker in de DMA, waardoor er geen energie wordt verbruikt door pompen om de druk van het water te verhogen. Ook door rekening te houden met een lagere druk tijdens daluren, kan het energieverbruik van pompen worden verminderd.

Lees meer over drukbeheer...

6. Gebruik alle beschikbare gegevens en denk slim

Het verzamelen van en handelen op basis van gegevens is erg belangrijk bij het streven naar een efficiënt beheer van een water netwerk. Waardevolle realtime gegevens kunnen op verschillende manieren worden verzameld uit geïnstalleerde producten in het hele netwerk, waardoor vraaggestuurd beheer mogelijk wordt.

Een regelafsluiter uitgevoerd met een controller kan bijvoorbeeld gegevens ontvangen en zodoende werken, op basis van input omtrent debiet, druk, netwerkverliezen, temperatuur, open/dicht positie en onderhoudsperiodes.

7. Stel een NRW-limiet in en volg deze op

Zodra het non-revenue water tot een acceptabel niveau is teruggebracht, moet er geregeld worden dat de waterbalans voor elke DMA wordt bewaakt. Het is zinvol om een interventielimiet vast te stellen, waarmee wordt bepaald op welk niveau het non-revenue water onaanvaardbaar wordt. Wanneer de interventielimiet is bereikt, moeten de operators de verliezen detecteren en oplossen. Dit leidt tot een snelle beoordeling en actie.

8. Omgaan met illegale afname

Waterdiefstal, illegale aansluitingen en ongeoorloofd gebruik is in veel delen van de wereld een enorm probleem. Het opsplitsen van het distributienetwerk in secties (DMA's) is een efficiënte manier om inzicht te krijgen in illegale consumptie en waar deze plaatsvindt.

Eenvoudige doelwitten, zoals bovengrondse brandkranen, kunnen voorzien worden van een bewegingssensor in de brandkraandeksel. Wanneer het deksel wordt geopend wordt er een melding gestuurd en kan er adequaat actie ondernomen worden. Bekijk VIDI CAP, onze IoT-sensor voor bovengrondse brandkranen

9. Kwaliteitsproducten en oplossingen

Hoogwaardige producten en oplossingen vormen de ruggengraat van elk efficiënt watersysteem. De kosten en complicaties die in relatie staat tot het kiezen van mindere kwaliteit en gemakkelijke oplossingen, worden ver overtroffen door solide en goed geplande oplossingen. Lees meer over wat u kunt verwachten als u zaken met ons doet.

10. Training en opleiding

Waterverlies is een probleem in veel werelddelen en niet alleen in ontwikkelingslanden. Om deze uitdaging het hoofd te kunnen bieden, moeten we het bewustzijn vergroten over de vele reeds bekende en beproefde technieken voor efficiënt waterbeheer.

Het delen van kennis is essentieel om ervoor te zorgen dat de watersector klaar is voor toekomstige vereisten. Dit betreft zowel technische oplossingen als een allesomvattende kijk op de complete reis van water door de samenleving; van grond tot kraan en veilig terug de natuur in.

Bij AVK richten we ons op het opbouwen van partnerschappen voor de innovatie van nog betere oplossingen. We maken deel uit van verschillende consortia, waaronder het LEAKman-project, een vereniging voor lekkagebeheer van negen Deense waterbedrijven die zich uitsluitend richten op oplossingen voor geoptimaliseerd lekkagebeheer. We hebben ook een zomerschool  opgezet over geavanceerd watercyclusbeheer, waar studenten en vertegenwoordigers van over de hele wereld kunnen leren, hun ervaringen kunnen delen en hun netwerk kunnen uitbreiden. De zomerschool wordt elk jaar in augustus in Denemarken gehouden.

Video

Wat als afval niet langer als afval wordt beschouwd?

Wat als, is niet langer een relevante vraag ... Het is mogelijk om afvalwater om te zetten in duurzame energie.