Het vervangen van een oude gasleiding door Enexis met hulp van aannemer BAM.
Donderdag 14 April 2016
Producten: AVK Stalen Lasafsluiter DN150, AVK Hogedruk aansluiting (HODRA) 32 mm en een AVK Gasafblaasunit met variabel T-stuk (GAU)
In Kampen moest door Enexis met hulp van de aannemer BAM een oude gasleiding vervangen worden. Deze gasleiding liep onder een sloot en een grote weg door en eindigde in een T-stuk. Ook dit T-stuk werd vervangen door een 90° bocht met daaraan vast een Lasafsluiter DN150, AVK serie 46. In de bocht werd een GAU geplaatst. Hiermee heeft men nu de mogelijkheid om het leidingdeel voor de afsluiter schoon te blazen (om werkzaamheden aan de leiding uit kunnen voeren) of om een bypass te creëren.
Tevens werd na de afsluiter een HODRA met een aftakking van 32 mm PE geplaatst om een aangrenzend bedrijf van gas te voorzien. Ook dit is een product wat steeds meer door AVK Nederland aan Enexis wordt geleverd.
Bij dit project zien we heel duidelijk dat de praktijk toch wel net even iets anders is dan de theorie.
Ten eerste brak de gasleiding en moest deze opnieuw gelast worden. Op de plek waar het T-stuk verwijderd moest worden waren jaren geleden oude lassen in het leiding gemaakt, welke niet meer aan de huidige norm voldeden. Hier moest eerst een nieuw stuk leiding gelast worden voordat de sectie met onze afsluiter en de GAU geplaatst kon worden.
Vrijdag 15 April 2016
Product: AVK Gasafblaasunit met variabel T-stuk (GAU) op een stalen gasleiding DN100
Om 08.15 uur was ik aanwezig op de locatie. Natuurlijk eerst even een bakje koffie en bijkletsen met Gerrit Sneller, projectleider bij Enexis. Gisteren was uiteindelijk alles goed verlopen en het productiebedrijf was naar volle tevredenheid aangesloten op de gasleiding van Enexis.
Daarna zijn we naar de locatie gegaan. Hier was de aannemer BAM al bezig met de voorbereidingen. Een lasser hield zich bezig met de GAU en een kraanmachinist en een grondwerker waren op zoek naar de leiding. Tevens was er van de BAM ook een uitvoerder ter plaatse.
Tijdens het vrijgraven had men kaarten ter beschikking waarop aangegeven was waar de stalen leiding zou moeten liggen. Over de diameter van de leiding was nog enige onduidelijkheid. Tevens was men bang dat een grote waterleiding op dezelfde plek lag. Voorzichtigheid was geboden. Na enig speurwerk werd de gasleiding en waterleiding gevonden en vrij gegraven. Ook hier moest een GAU worden geplaatst om in de toekomst werkzaamheden aan de leiding uit te kunnen voeren.
Maar voordat een lasser een GAU op een 8 BAR gasleiding mag lassen moet eerst een wanddikte test (in dit geval door SGS) uitgevoerd worden. Voor deze DN100 gasleiding werd 3x een wanddikte van 2,8 mm gemeten. Bij een DN100 stalen leiding geven de instructies aan dat er niet onder druk op mag worden gelast wanneer de wanddikte onder 3,4 mm ligt. Dit had tot gevolg, dat de leiding eerst drukloos gemaakt moest worden. Dit heeft later op de dag plaatsgevonden en daarna is de GAU geplaatst.
Ook hier weer een voorbeeld dat de praktijk vaak anders is dan de theorie. Maar je ziet tevens het belang van goed asset management, het belang van het goed in kaart hebben van het leidingnet met de juiste diameters en wanddiktes. Een prachtige praktijksituatie. Heren van Enexis en BAM enorm bedankt dat ik deze dagen aanwezig mocht zijn.
Albert Dokter
Manager Sales
AVK Nederland BV